2008. október 10., péntek

Nagy történetek, apró rezzenések | Big stories, tiny winces

Horváth Viktor (média-design szakos hallgató)
Az interjú

Horváth Viktor azt a megbízást kapta, hogy nagyszabású magyarországi kiállítása kapcsán készítsen interjút Erick van Egeraat holland sztárépítésszel.
Az interjú remekül sikerült. Viktor gondolatban elégedetten dőlt hátra a karosszékében, és szürcsölt egyet a képzeletbeli, félszáraz martinijéből.

Másnap, a nyersanyag visszanézésekor derült csak ki, hogy a riportalany első, reflexszerű mozdulata a mikrofon „off” gombjának megnyomása volt. Akkorra Egeraat már elhagyta az országot, így Viktornak más, kevésbé kézenfekvő megoldás után kellett néznie.
Miután egy holland jeltolmács bevonását elvetették, Török Tamás alkalmi riporterrel emlékezetből, jegyzetekből és szemtanúk beszámolója alapján rekonstruálták az interjú szövegét, majd egy hónapos casting után, amely során Viktor, az édesapja és még sokan mások is elvéreztek, végül Tzafetaas Roland színésszel mondatták fel a szöveget.

Amikor a megrendelő udvariasan a felől érdeklődött, hogy vajon miért szinkronizálták le a sztárépítészt, Viktor a nagy művészek meggyőződésével a hangjában csak annyit felelt: így jobban működik.

Viktor Horváth (media design major student)
The Interview

Viktor Horváth received the assignment to do an interview with Erick van Eggerat, the Dutch celebrity architect, in connection with his vast Hungarian exhibition.
The interview went great. In his mind, Viktor leaned back in his armchair and sipped from his imaginary dry martini.
It turned out only the next day, while reviewing the raw footage, that the interviewee’s first, reflex-like move was to turn the microphone off. By that time Egeraat had already left the country, hence Viktor had to look for a less palpable resolution.
After turning down the idea of involving a Dutch sign-translator, together with Tamás Török, a casual reporter, they reconstructed the interview with the help of notes, memories and reports from eye-witnesses, and then, after almost a month of casting, during which Viktor, his father and many more failed, finally, they made actor Roland Tzafetaas to ‘recite’ the text.
When the customer politely asked why the celebrity architect had been dubbed, Viktor answered with a great artists’ certitude: It works better this way.

fotó photo: Horváth Árpád, szöveg, szerkesztés screnplay, text: Zomborácz Virág

Nincsenek megjegyzések: